Vekâlet Savaşı Nedir?

vekalet-savasi-resim
Temsili resim
Vekâlet savaşı, gizli bir savaş türüdür. Bu savaş türünde taraflar birbirleri ile doğrudan doğruya savaşmazlar ve bu yüzden kendilerine üçüncü bir taraf aramaya başlarlar. Bu üçüncü taraf; başka devletler, paralı askerler ve terör örgütleri olabilir. Sopa olarak kullanılan üçüncü taraflar yani vekâleti alanlar üzerinden savaşılmak istenen taraf ile mücadele gerçekleştirilir.

Bu sayede yok edilmek istenen tarafın gün ve gün kuyusu kazılırken, aynı anda dostluklar geliştirilir ve yararlanılır. Süper güç olarak nitelendirilen devletlerin vazgeçilmezidir. Ayrıca vekâlet savaşlarına en iyi örnek ortadoğudur.

Blog Sözlük yazarlarından kitapgurmesi ise bu savaş türünü şöyle tanımlar.
Devletlerin birbirlerine fiilen saldırmadığı ancak üçüncü bir taraf vasıtasıyla mücadele halinde olduğu savaşlardır. Bu üçüncü taraf paralı askerler, bir başka devlet veya terörist gruplar olabilir. Genellikle büyük devletler nüfuz alanlarını genişletmek için kendi askeri unsurlarını kullanmaktan ziyade müttefiklerini veya yandaş güçleri kullanarak bu savaşı gerçekleştirirler. Bugün ortadoğu'da yaşananlar ve Soğuk Savaş dönemi ABD ile SSCB'nin mücadelesi bu savaş tipine verilebilecek örneklerdir.

Yorumlar