Osmanlı'nın Şahi Topu

eski-istanbul-surlari
Geçilemez olarak tabir edilen eski İstanbul surları
Şahi topu, Fatih Sultan Mehmet'in bizzat çizimlerini yaptığı ve dönemin en büyük ve güçlü savaş topudur. Ayrıca tarihin ilk süper topudur. İstanbul'un Fethi'nde, geçilemez yahut yıkılamaz olarak adlandırılan oldukça kalın ve sağlam olan Bizans surlarını yıkmak için Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılmış ve başarılı olunmuştur.

Şahi topunun yapımı yaklaşık 3 ay sürmüş ve Fatih Sultan Mehmet tarafından yapım aşaması  özel olarak takip edilmiştir. Gerektiğinde ise Fatih Sultan Mehmet bizzat ilgilenmiş ve hatta topun çizimlerini kendisi yapmıştır. Türk mühendislerin yaptığı topu Mimar Muslihiddin Ağa, Saruca Paşa ve Bizans tarafından sınır dışı edilen Macar Urban adlı ustalar beraber dökmüşlerdir.

gercek-sahi-topu
Şahi topu ateş ederken (temsili, kaynak için)
Mimar Muslihiddin Ağa, Saruca Paşa ve Macar Urban'ın beraber döktüğü toplar, 1452 senesinde Edirne'den yola çıkmış ve ancak 2 ay sonra Konstantinopolis duvarlarına ulaşabilmiştir. Toplar 30 araba ve 140 öküz tarafından çekilmiştir. Ayrıca topların devrilmemesi için yol boyunca 200 Osmanlı neferi görev almıştır.

Şahi topunun uzunluğu 5,5 metre, namlusu 91,5 santimetre, ağırlığı ise 18 tondur. Şahi topunun attığı gülleler yani toplar ise 544 kilogramdır. Atılan gülleler 1,8 kilometre mesafe yol alabilmekteydi.

Yakın tarihimizde Şahi topu

istanbulda-sahi-topu
Günümüzde İstanbul'da bulunan bir Şahi topu
1464'te, 42 tane Şahi topu Çanakkale Boğazı'nı korumak için gönderilmiş ve yüzyıllarca orada kalmışlardır. 1807 yılında yani 343 yıl sonra İngiliz donanmasının Çanakkale Boğazı'ndan geçmesini engellemek için Osmanlı İmparatorluğu tarafından tekrar kullanılmış ve 1 İngiliz gemisini vurarak 60 İngiliz denizcisini etkisiz hale getirmiştir yani bu toplar yüzyıllara karşı koyarak kusursuz çalışmıştır.

Günümüzde ise Şahi toplarından sadece 6 tane kalmıştır. Eğer Şahi toplarını canlı olarak görmek isterseniz, İstanbul Harbiye'deki Askerî Müze'yi ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar