Osmanlı Döneminde Kurulan Bankalar

Lale Devri ile Avrupa'nın gerisine düştüğünü kabul eden Osmanlı, 19. yüzyıla gelindiğinde Avrupalı devletlerin aksine bir bankaya sahip değildi. Avrupalı bankerler tarafından kurulan ilk Osmanlı bankalarından sonra çeşitli bankalar kurulmaya başlanmıştır. Peki Osmanlı Devleti'nde kurulan bankalar nelerdir?

osmanli-bankasi
Osmanlı Bankası binası
  • Bank-ı Dersaadet, 1847 yılında kurulan Osmanlı'nın ilk bankasıdır. İlk adı Banque de Constantinople olan Bank-ı Dersaadet'in kurucuları Fransız Jacques Alleon ve Venedikli Theodore Baltazzi'dir. Bu banka 1856 yılında borçlarını ödeyemediği için kapanmıştır.
  • Osmanlı Bankası, ilk kurulduğu yıllarda Bank-ı Osmani daha sonra ise Bank-ı Osmani-i Şahane adını alan ve Osmanlı tarihinde önemli bir rol oynamış bir bankadır. İngiliz ve Fransız şirketlerinin ortaklığı ile 1856 yılında kurulmuş olup uzun yıllar Osmanlı'nın resmî bankası ve hazinenin saklandığı banka olmuştur. 2001 yılında Garanti Bankası'na dahil olmuştur.
  • Selanik Bankası, 1888 yılında Selanik kentinde çeşitli Rum tüccarlar tarafından kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde İnterbank adını almış. 2001 yılında ise Bayındırbank'a dahil olmuştur.
ziraat-bankasinin-kurucusu-mithat-pasa
Ziraat Bankası'nın
kurucusu  Mithat Paşa
  • Ziraat Bankası, 1863 yılında bugün Sırbistan sınırlarında kalan Pirot kasabasında Ahmet Şefik Mithat Paşa tarafından kurulmuştur. Günümüzde hala faaliyet gösteren bir bankadır.
  • Diğer yabancı bankalar: İttihadı Mali, Türkiye Bankası, Şirket-i Umumiyye-i Osmani, Şirket-i Maliye-i Osmani, İtibarı Umumi-i Osmani Şirketi, Avusturya-Osmanlı Bankası, Avusturya-Türk Bankası, İstanbul Bankası, Kambiyo ve Esham Şirketi Osmaniyesi, Midilli Bankası, Türkiye Milli Bankası, İtibar-ı Mali Osmanlı Şirketi, Türkiye Ticaret ve Sanayi Bankası, Osmanlı Ticaret Bankası, Şirketi Ticariyye Sınaiyye ve Maliyye.
  • Diğer milli bankalar: İstanbul Emniyet Sandığı, İstanbul Bankası, Konya İktisad-i Milli Bankası, Adapazarı İslam Ticaret Bankası, Emlak ve İkrazat Bankası, Asya Bankası, Milli Aydın Bankası, Emval-i Gayrimenkule ve İkrazat Bankası, Karaman Milli Bankası, Kayseri Milli İktisat Anonim Şirketi, Köy İktisat Bankası, Akşehir Bankası, Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası, Ticaret ve İtibar-ı Umumiye Bankası, Manisa Bağcılar Bankası, Milli İktisat Bankası, Türkiye Umumi Bankası, Konya Ahali Bankası, İktisat Türk Anonim Şirketi, Eskişehir Çiftçi Bankası, İtibar ve Ticaret Osmanlı Anonim Şirketi, Adapazarı Emniyet Sandığı, Konya Türk Ticaret Bankası, Bor Zürra ve Ticaret Bankası, Dersaadet Küçük İkraz Sandığı.

Yorumlar