Hezârfen Ahmed Çelebi Kimdir?

hezarfen-ahmed-celebi-resmi
Hezârfen Ahmed Çelebi
Hezârfen Ahmed Çelebi, 17. yüzyılda yaşamış olan Türk bilgini ve kimi kaynaklara göre ilk kez uçmayı başaran insandır. Sultan IV. Murad saltanatında kendi geliştirdiği kanatlar ile Galata Kulesi'nden havalanarak İstanbul Boğazı üzerinde uçmuştur. Geliştirdiği kanatlar ile 3358 metre uçmuş ve dahasında Üsküdar'a inmiştir.

Seyahatnâme'nin yazarı ünlü gezgin Evliya Çelebi ise bu uçuşu şu şekilde nitelendirmiştir: "İptida, Okmeydan'ın minberi üzere, rüzgâr şiddetinden kartal kanatları ile sekiz, dokuz kere havada pervaz ederek talim etmiştir. Badehu Sultan Murad Han Sarayburnu'nda Sinan Paşa Köşkü'nden temaşa ederken, Galata Kulesi'nin taa zirve-i belâsından lodos rüzgârı ile uçarak, Üsküdar'da Doğancılar meydanına inmiştir."

Bu uçuştan sonra Hezârfen Ahmed Çelebi, Osmanlı Devleti'nde ve tüm Avrupa'da büyük bir ses getirdi. Bunun üzerine IV. Murad, Hezârfen Ahmed Çelebi'yi oldukça takdir etmiş ancak bir kese altın vererek Cezayir'e sürmüştür. IV. Murad'ın buyruğu ise şöyledir: "Bu adam pek korkulacak bir ademdir. Her ne murad ederse, elinden geliyor. Böyle kimselerin bekası caiz değil."

Yorumlar

  1. IV. Murad'ın Hazerfan hakkındaki görüşleri biraz gülümsetici ama bir o kadar da manidarmış açıkçası. Bu arada bilgilendirici bir yazı olmuş, tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler hocam, dediğiniz gibi gülünç bir olay ancak biraz düşündükten sonra oldukça manidar bir olay olduğu anlaşılıyor.

      Sil
  2. önce para verip sonra sopa atmak gibi olmuş :) buna benzer bir iğne deliğinden tek atışta ip geçiren adamın hikayesi var, dönemin sultanı ona da önce bu adama bir kese altın verin sonra da bir düzine sopa atın demiş, birincisi böyle bir başarı için, ikincisi vaktini böyle şeylere harcadığı için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler hocam. Çok güzel hikaye imiş, çok güldürdü beni, Allah'ta sizi güldürsün.

      Sil

Yorum Gönder