Osmanlı, Amerika Kıtası Üzerinde Koloniler Kursaydı?

amerika-osmanli-haritası
Osmanlı'nın Amerika haritası, kaynak için tıklayınız.
Osmanlı devleti de, tıpkı Avrupalı devletler gibi Amerika kıtasında coğrafi keşiflerde bulunsaydı neler olurdu veya neler değişirdi? Christopher Columbus'un tamamen tesadüfen keşfettiği ve keşfedildikten kısa bir süre sonra sömürülmeye ve fetih edilmeye başlanan Amerika kıtasında, Osmanlı devleti de sömürgeleştirme ve fetih çalışmalarına katılsaydı; devletin çekeceği ve çektiği tüm ekonomik sıkıntılar alt edilebilir, Avrupalı devletlere karşı üstünlük korunabilir ve İslam dini Amerika kıtasında yayılabilirdi. Bu maddelerin biraz daha detayına inelim.

Güçlü ekonomi
Sömürge çalışmalarına başlayan Avrupalı devletler, Amerika kıtasının neredeyse tüm kaynaklarından yararlanmaktaydı. Salgın hastalıklar ve savaşlar yüzünden yorgun düşmüş olan Avrupa halkı Amerika'dan gelen gemiler dolusu altın ile yeniden toparlanmış ve hızlı bir şekilde büyümeye başlamıştır. Gemiler dolusu altın sayesinde Avrupalı devletler ekonomik olarak Osmanlı'nın önüne geçmiş bulunmaktaydı.

Ya Osmanlı devleti de gemiler dolusu altın getirseydi? Gemiler dolusu altını topraklarına getiren Osmanlı, doğru bir politika ile Amerika'dan gelen kaynakların çoğunu Anadolu üzerinde harcayarak, tamamen Türklerden oluşan ordular veya devlet yapısı ve gelişmiş Anadolu şehirleri oluşturulabilirdi. Bunun yanı sıra tüm iç ve dış borçlar alt edilebilirdi.

Güçlü devlet
Avrupa üzerinde büyük etki yaratmış olan Osmanlı devleti, Avrupalı devletlerin fetih ve sömürge çalışmalarından geri kalmayarak Avrupa üzerindeki saygınlığını arttırabilir ve Avrupa devletlerine korku salmaya devam edebilirdi. Bu sayede Osmanlı devletinin geniş sınırları korunabilir ve hatta genişletilebilirdi.

Amerika kıtasında İslam
Amerika üzerinde kolonizasyon çalışmalarına başlayacak olan Osmanlı devleti, Amerika kıtasına İslam'ı getirebilir ve hatta çeşitli fetihler ile Amerika kıtası üzerinde İslam'ı yayabilirdi. Avrupalı devletlerin aksine egemenliği altında olan Amerika yerlilerine ve diğer Amerika yerlilerine karşı hoşgörülü bir politika izlemesi halinde yerlilerin desteğini almış olacak olan Osmanlı devleti Avrupalı devletlere kolayca karşı koyabilir ve Amerika yerlileri arasında İslam'ı kabul gördürebilirdi.


Bu haftaki alternatif tarih yazımıza son verirken şunu belirtmek isterim. Osmanlı devletinin o dönemlerde okyanuslara açılacak kadar donanımlı bir kadırgası yoktu o sebepten ötürü Amerika kıtasına ulaşmaları neredeyse imkansızdı. Ulaşsalar bile kurdukları kolonilere aradaki uzun mesafelerden ötürü yardım yapamazdı veya Afrika'da gelişmiş bir liman kurması gerekirdi.

Yorumlar

  1. Amerika kıtasına gitseydik eğer her şeyden evvel orada yaşayan insanlara daha iyi davranacağımız kesindi. Ayrıca böyle bir seferin Osmanlı ekonomisine yapacağı olumlu etkiyi de ifade etmek gerekir. Akdeniz ticaretinin öneminin azaldığı, gümrük gelirlerinin düştüğü bir dönemde, okyanuslarda tam anlamıyla var olmak Osmanlı için oldukça yararlı olurdu. Tabi teknolojik yapıyı da dikkate almak gerekir, fakat bu aşılamayacak bir durum da değildi elbette.

    Okuyanları yorum yapmaya teşvik eden ve yorum gücünü geliştiren bir yazı olmuş, tebrikler. :)

    YanıtlaSil
  2. Yapıcı yorumunuz ve fikirleriniz için teşekkürler. Dediğiniz gibi aşılamayacak şeyler değildi ancak yanlış bir politika ile Amerika göz ardı edildi maalesef.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder