Genç Osman Yeniçeri Ocağı'nı Kaldırsaydı?

genc-osman
Genç Osman katledilirken
1658 yılından itibaren devlete ve halka yararından çok zararı dokunan ve aşırı taşkın hareketleri ile herkesi huzursuz eden Yeniçeri Ocağı, II. Mahmud padişahlığında değilde II. Osman yani Genç Osman padişahlığında kaldırılsaydı neler olur veya ne tür değişiklikler yaşanırdı?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Genç Osman, Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmayı başarabilseydi hiç katledilmemiş olacaktı. Bundan ötürüdür ki bu alternatif tarih yazımızda Genç Osman hiç katledilmemiş varsayacağız.

Genç Osman, Yeniçeri Ocağı'nı kaldırsaydı tamamen Türkler'den oluşan yeni ve daha modern askeri ocaklar kurulabilirdi. Bu sayede devlete karşı çıkan askeri isyanlar ve baskılar kalkmış olacak ve daha disiplinli bir orduya sahip olunacaktı.

Genç Osman, Yeniçeriler'in baskısından kurtulacağı için planladığı gibi devlet yönetimini devşirmelerden arındırıp yine tamamen tamamen Türkler'den oluşan bir devlet oluşturabilirdi. Bu sayede kendi çıkarlarını gözeten devşirmeler yerine milli değerlerini ön planda tutan kişilerden bir devlet sistemi oluşacaktı.

Din adamlarının siyaset üzerinde etkili olmasına karşı olan Genç Osman, din ve devlet işlerini ayırabilecekti. Bu sayede daha modern ve bağımsız bir devlet yapısı oluşmuş olacaktı.

Eski dönemlerden kalan yasaları değiştirerek, dünyaya ayak uyduracak olan yasalar getirilecekti. Bu sayede devletin medeni anlamda gelişmesi hızlanacaktı.

Genç Osman'ın yapmış olacağı bu yenilikler sayesinde Osmanlı Devleti hem askeri hemde medeni anlamda çağ atlayacak ve Avrupa'lı devletlere karşı büyük bir üstünlük sağlanacaktı. Bunun yanı sıra  Genç Osman'ın katledilmesi gibi bir olay yaşanmayacağından dolayı devletin otoritesi sarsılmayacaktı.

Yorumlar

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    An Thái Sơn chia sẻ trẻ sơ sinh nằm nôi điện có tốt không hay võng điện có tốt không và giải đáp cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như mua máy đưa võng ở tphcm địa chỉ ở đâu uy tín.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder