Genç Osman Niçin ve Nasıl Öldürülmüştür?

genc-osman-resmi
Genç Osman, Kaynak için tıklayınız.
Babası I. Ahmet, annesi yunan kökenli Mahfiruz Hatice Sultan olan ve 14 yaşında tahta çıkarılmış olan II. Osman veya bilinen adıyla Genç Osman 16. Osmanlı padişahı ve 95. İslam halifesidir. 4 yıllık hüküm süresinde birçok savaşa tanıklık etmiş olan Genç Osman'ın sonunu hazırlayacak olan savaş Osmanlı-Lehistan Savaşı olmuştu. Genç Osman ve ordusu savaşta askeri olarak büyük bir başarı kazanamamış ancak savaş sonunda yapılan antlaşma sayesinde kısmen ekonomik bir başarı kazanmıştır.

Genç Osman, savaşta değerli bir başarı sağlayamamalarının suçunu haklı olarak Yeniçerilere atmış ve Yeniçeriler ocağını kaldırmak için hazırlıklara başlamıştır. Bu hazırlıklardan haberdar olan Yeniçeriler karşı koymak istemiş ve Süleymaniye'de yer alan sarayı basıp, bazı devlet adamlarını öldürmüştür.

Genç Osman, Yeniçerileri ikna etmeye çalışmış ancak başarılı olamamış ve bunun üzerine tahttan indirilmiştir. Genç Osman tahttan indirilmekle kalmamış ve Yeniçeriler tarafından da esir alınılmıştır. Esir alınıldıktan sonra Yedikule zindanlarına götürülmüştür. Yedikule zindanlarında 8 tane cellat ile tek başına mücadele etmeye çalışmış ancak bir celladın er bezlerinden sıkması ile gücünü kaybetmiş ve yenik düşmüştür. Yenik düştüğü anda boğularak öldürülmüş ve internette yayılan yanlış bilgilerin aksine asla tecavüz edilmemiştir.

Genç Osman'ın sevilmemesinin sebebi: getirdiği ve getirmeye çalıştığı yenilikler
Genç Osman, dönemin birçok ileri geleni tarafından 'yenilikçi bir padişah' olarak görünülmesinden dolayı sevilmemiştir . Peki Genç Osman'ın sevilmemesini sağlayan bu yenilikler nelerdir?

  • Başkenti Anadolu'ya taşımak
  • Devşirmelerden oluşan orduyu Türkler ile yeniden oluşturmak
  • Din işlerini, devlet işlerinden ayırmak
  • Kılık kıyafet değişiklikleri yapmak
  • Devletin -padişahların eşleri dahil- devşirmelerden değil Türklerden oluşmasını sağlamak ve dahası...


Genç Osman'dan sonra Osmanlı devleti
Genç Osman, katledildikten sonra tahta akli dengesi yerinde olmayan I. Mustafa bilinen adıyla Deli Mustafa çıkarıldı. Tahta çıktığında akli dengesini tamamen yitirmiş durumda olan Deli Mustafa, 9 Eylül 1623 yılında tahttan indirilmiş ve yerine 11 yaşındaki IV. Murat çıkartılmıştır.

Yorumlar

  1. Keske insanlar tarihi oturup okusalar.Dizilerden tarih öğrenmeye calısmak yerine.Güzel bi yazı olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi tarihi kafasına göre kurgulayan filmler yerine kelime kelime okuyarak öğrensek, bizler için çok daha yararlı olacaktır.

      Sil
  2. Osmanlı tarihinin üzücü olaylarından birisiydi Genç Osman'ın katledilmesi. 17. yy'da devletin askeri ve idari yapısının bozulmaya başladığı bir dönemde genç yaşına rağmen önemli işler yapmaya çalışmış fakat ne yazık ki bunları hayata geçirememişti.

    Bu arada açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş, tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hocam. Katledilmemiş olsaydı Osmanlı tarihini kesin olarak değiştirecek potansiyele sahip bir padişahtı ancak maalesef.

      Sil

Yorum Gönder