Osmanlı'nın Don-Volga Kanal Projesi

sokullu-pasa-foto
Osmanlı sadrazamı
Sokullu Mehmet Paşa
Don ve Volga nehirlerini birleştirerek bir kanal oluşturmayı planlayan projedir. Osmanlı Devleti sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından girişilen bu projede amaç Hazar Denizi ve Karadeniz'i, Don ve Volga nehirleri sayesinde birleştirerek Türkistan ve İran ile ulaşımı kolaylaştırmaktı. Bu sayede hem Osmanlı devleti üzerinde yer alan ticari yollar canlanacak hemde Anadolu'da sürekli huzursuzluk çıkaran İran'a karşı yapılan seferlerde, erzak ve cephane taşınması kolaylaşacaktı. Bunun yanı sıra proje sayesinde kuzeyde beliren yeni tehlike yani Moskof Çarlığı ile baş etmekte kolaylaşacaktı.

don-volga-kanal-projesi
1970 Don-Volga kanalı
1569 yılın Ağustos ayında kazı çalışmalarına başlayan Osmanlı devleti ancak mesafenin üçte birini kazabilmiş ve projeyi tamamlayamamıştır. Ancak 5 yıllık bir çalışma ile Osmanlı devletinin tamamlayamadığı proje 1952 yılında Sovyetler Birliği tarafından tamamlanmıştır. Bunun üzerine Sokullu Mehmet Paşa'nın fikri farklı bir biçimde de olsa tamamlanmış oldu.

Projenin iptali
Döneminde Osmanlı devleti egemenliği altında olan Kırım Hanı'nın projesi istememesinin yanı sıra Rusya'da projeyi önlemek istiyordu. Bunun için Rusya tarafından saldırılar ve kış mevsiminin yaşattığı sıkıntılar projeyi gerçekleştirmek için gerekli olan kazıları yavaşlatıyordu. En sonunda Kırım Han'ının yaptığı girişimler sonucunda proje yarım bırakıldı.

Yorumlar