Birleşik Arap Cumhuriyeti ve Tarihçesi

birlesik-arap-cumhuriyeti
Birleşik Arap Cumhuriyeti'nin bayrağı
bulunan bir kartpostal, declampe.net
Birleşik Arap Cumhuriyeti, Mısır ve Suriye devletleri arasında 1 Şubat 1958 tarihinde yapılan referandum sonucunda siyasi bir birleşme ile kurulmuş olan devlettir. Ancak Suriye'de yaşanan askeri darbeden sonra, Suriye birlikten bağımsızlığını ilan etmiş ve ayrılmıştır. Bunun üzerine Mısır devleti 2 Ekim 1971 yılına kadar Birleşik Arap Cumhuriyeti olarak kalmaya devam etmiş, daha sonra ise Mısır Arap Cumhuriyeti olarak devam etme kararı almıştır. Kısaca Birleşik Arap Cumhuriyeti, çeşitli olaylar üzerine tam anlamıyla sadece 3 yıl canlı kalabildi.

Suriye'nin Birleşik Arap Cumhuriyeti'nden neden ayrıldı? Suriyeli liderler birleşmede istediklerini bulamamışlardır. Sebebi ise, devletin başkentinin Kahire (günümüzde Mısır'ın başkenti) olması, Gamal Abdel Nasser'in (birleşmeden önceki Mısır başkanı) devletin başkanı olması ve Suriye ordusunun Mısır Genelkurmaylığı'na bağlı olması, gibi nedenlerdir.

Yorumlar

  1. Birleşik Arap Cumhuriyeti, sonradan sanırım Birleşik Arap Emirlikleri olarak ismini değiştirdi. Tabi konuda çok bilgim yok, ama isimden yola çıkarap onu anlıyorum. Ayrıca, Suudi Arabistan'da bunun dışında kalan bir oluşum olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birleşik Arap Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri tamamen farklı oluşumlardır. Dediğiniz gibi Suudi Arabistan ise bu tür oluşumlara mensup değildir.

      Sil

Yorum Gönder