93 Harbi'nin Tarihçesi

ivanovo-ciftlik-carpismasi-resmi
İvanovo Çiftlik Çarpışması
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı veya bilinen adıyla 93 Harbi, Osmanlı ve Rus İmparatorluklar'ı arasında geçmiştir. Savaş hem Tuna hem de Kafkasya cephelerinde geçmiş ve kesin bir Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanmıştır. Rus İmparatorluğu,  Osmanlı İmparatorluğu'nun neredeyse Balkanlar'daki tüm topraklarını ele geçirmiş ve hatta İstanbul'a kadar ilerleyip Osmanlı İmparatorluğu'nu yok olmanın eşiğine getirmiştir.

17 Haziran 1876 yılında Osmanlı hazinesi, aşırı ve gereksiz harcamalar sonucu Avrupalı devletlere karşı borçlanmıştı. Osmanlı İmparatorluğu, borçların ödenmesi için Balkanlardaki vergileri yükseltmişti. Bu duruma öfkelenen Hristiyan Balkan halkları, ayrıca o dönemlerde Balkanlar'a yerleştirilen Müslüman Çerkez ve Ahbazlar'danda hoşnut değildi.

plevne-rus-taaruzu-resmi
Plevne'de Rus taaruzu
Bu olaylar üzerine Bulgarlar isyan etmeye çalışmış ancak bölgeye yeni yerleşen Müslümanlar'ın yardımı ile isyanlar bastırılmıştı. İsyanlar sırasında ölen Bulgarlar için Avrupalı devletler Bulgarlar'a zulüm edildiğine dair Osmanlı'yı kötüleyen bir kamuoyu oluşturmuştu. Kamuoyunun baskısıyla Osmanlı Devleti'ni Bulgarlar'a, Sırplar'a ve Romenler'e daha geniş haklar ve özerklik vermeye zorlamak için bir konferansta toplanmıştı.

Osmanlı Devleti açısından konferansta kararlaştırılan ağır kararların Osmanlı Devleti tarafından reddedilmesinin üzerine Rusya, karşılık olarak Karadeniz'de tersane ve savaş gemisi bulunduramayacağına dair imzalanan antlaşmayı tanımadığını ileri sürdü ve Osmanlı Devleti'ne baskı uygulamaya başladı. İngiltere, daha sonra başka bir konferans ile iki devletin arasını yumuşatmaya çalışsa da Osmanlı Devleti alınan kararları yine reddetmiş ve bunun üzerine Rusya 24 Nisan 1877 tarihinde Osmanlı'nın, Eflak ve Boğdan eyaletlerine girerek Osmanlı Devleti'ne savaş açmıştı.

Balkanlar'da çıkan isyanlar ile uğraşan Osmanlı Devleti savaşa hazırlıksız yakalanmıştı ve bir anda kendisini Rus ordusuna karşı zorlu bir savunma savaşının içinde buldu. Tuna ve Kafkas cephelerinde savunma yapan Osmanlı başarılı bir savunma yapamamış ve Rus ordusunun İstanbul'a kadar gelmesine engel olamamıştı.

Uluslararası anlamda güçlü bir Rusya istemeyen Britanya, İstanbul boğazlarında bulundurduğu gemiler ile Rus ordusunu tehdit etmiş ve ilerlemelerini engellemiştir. Savaş sonucunda Berlin Antlaşması imzalanmış ve savaş sona ermiştir. Osmanlı açısından savaş sonucunda çok ağır toplumsal, ekonomik ve demokratik kayıplar yaşamıştı.

Yorumlar